Egentid i Kampot

I det här inlägget skrev jag lite kort om att jag åkt till Kampot för att utforska staden på egen hand. Tänkte berätta lite mer om vad jag gjorde då!

Dessa traktorer är en ganska vanlig syn i Kambodja, visst är de söta?

Välkomna till Kampot!

När jag kom till staden hade jag planerat att besöka ett café som en vän rekommenderat, men tyvärr hittade jag inte det. Istället gick jag in på KAMA, ett annat café som jag hade läst gott om. Jag åt avokadomacka med äggröra och fetaost. Till det drack jag en smoothie på banan, havregryn, kokos och spenat, jättegott!! Har inte sett någon som haft avokadomacka på menyn sen vi var i Otres. Var helt kär i avokadomackan då, åt det hela tiden.

Efter det gick jag runt och kikade lite i staden. Jag hade sett att ett musem och ett konstgalleri skulle ligga i närheten, så jag gick åt det hållet, men hittade dem inte. Istället svängde jag in på en second hand butik. Förr älskade jag att handla second hand. Det gör jag väl fortfarande egentligen, det är fint att kunna göra medvetna väl för miljön samtidigt som man får en unik garderob. Dock har jag inte samma intresse för mode som för några år sedan. Plus att jag aktivt dragit ner på shopping för att leva mer minimalistiskt. Det kanske jag skulle berätta mer om i ett inlägg? Vad tycker ni?

Själva butiken var väldigt fräsch och fin. Den påminde om Erikshjälpen. Det fanns väldigt mycket kläder och porslin, men även en del annat. Jag tittade mest bland kläderna och fick med mig en shorts-kjol där ifrån.

Jag hittade även ett par rosa kortbyxor i en souveniraffär.

Jag gick vidare längs vägen, fortfarande utan att hitta museet och galleriet. Till slut var jag längst ner på gatan vid café espresso. Jag behövde kolla kartan så jag gick in och köpte en till smoothie för att få wi-fi. Den smakade mango, syrlig yoghurt och chai-krydda. Oväntat god kombination, det ska jag prova att göra själv någon gång!

När jag kollade upp adresserna låg de inte alls där jag trodde. Tursamt nog är Kampot inte speciellt stort - det var fortfarande gångavstånd till båda.

På konstgalleriet möttes jag av en trevlig och pratglad kvinna som berättade om konstnärerna hon ställde ut. Två vänner som varit beroende av metamfetamin och nu skildrade missbruket i sin konst. De var väldigt häftiga faktiskt, man kunde verkligen se smärtan i deras verk.

När jag hade tittat klart pratade jag lite mer med kvinnan som äger galleriet. Hon gav mig några tips inför resan till Phnom Penh och visade mig runt bland sakerna hon sålde. Bland annat hade hon unika smycken gjorda av gamla däck. Jag var sugen på att köpa med mig ett armband. Dock är jag väldigt noga med att smycken måste vara bekväma (annars använder jag dem aldrig) och dessa passade inte mina handleder, så det fick det vara.

Vidare mot museet. Det handlade mest om Kampots historia och var ganska litet, inte jätteintressant kanske. Jag tyckte bäst om några bilder som tagits i Kampots nationalpark, men det fanns även några statyer som var häftiga.

Stannade även till vid stadens biograf. Där kunde man hyra ett privat rum och själv välja vad man vill se bland alla deras filmer, men man behövde vara minst två personer för att göra det. De hade även en vanlig biosalong med olika visningar. Filmen de skulle visa den kvällen hade Kim och jag tänkt se tillsammans, så jag skippade det.

Mitt sista stopp var The Bookish Bazaar, en second hand-bokhandel som var sååå mysig. Det fanns över 7000 böcker. De hade till och med en hylla på svenska! Det bästa av allt var att man fick sitta och läsa deras böcker hur länge man ville, helt gratis. De hade också en utställning med pappersklipp som var helt fantastisk, måste ha tagit lång tid att göra dem!

En annan bra grej var att man kunde byta in en bok och få halva priset på en annan. Kände mig klar med boken Drunkna inte i dina känslor som jag burit med mig sedan Stockholm. Hade tänkt lämna den på Khmer Hands (vårt boende) men kunde ju lika gärna byta in den istället. Skrev ett litet meddelande i den till nästa person som plockar upp den, älskar att göra sånt. Känns som att man skapar ett band med någon man aldrig kommer träffa. Vet inte varför det känns så himla tilltalande, men det gör det!

Planen var att äta tapas innan jag åkte hem, men stället jag hade kollat upp var stängt. Gick in på ett ställe som heter Pepe and the Viking istället. Där åt jag vegetariska biffar och potatissallad!!! Har inte ätit potatissallad på huur länge som helst, det var riktigt uppskattat. Kanske inte riktigt lika god som hemma, men nääästan!

Kampot var en riktigt charmig liten stad. I princip alla ställen jag besökte hade sådär mysig bohemisk retro vibe och mycket konst överallt, det var precis min stil! Bara som en sådan sak att alla ställen använde återanvändbara sugrör i metall eller bambu, så himla bra grej! Glömde köpa med mig ett men ska göra det nästa gång jag ser det. På kvällen lyste floden upp jättefint av neonslingor, en annan grej jag älskar!

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer

Inger gunninge
,
hej på er i morgon är det midsommarafton. Då får ni dansa små grodorna. Här är det vanliga midsommarväder ömsom regn ömsom sol.Lite kallt. Hoppas att ni mår bra. kramar mormor o morfar