Graviditeten: Vecka 38.

6/1 - 12/1

Det är i denna vecka som det anses att jag är helt färdigutvecklad, härifrån handlar det mest om att jag växer mer och lägger på mig extra fett. De flesta barn föds mellan graviditetsvecka 38 och 42. Kanske är det snart dags för mig att göra entré.

Ett nyfött barns vikt och längd beror på olika faktorer. Genetiska anlag och kön har betydelse, men även graviditetslängden gör stor skillnad, ju längre tid i magen desto störr blir jag. I slutet av graviditeten växer jag med ca 1 cm per vecka och går upp ca 150-200 g under samma tid.

Oftast väger pojkar i genomsnitt något mer än vad flickor gör vid födseln, och de är även lite längre. Vid en fullgången graviditet, det vill säga 40 fullgångna veckor, väger pojkar i genomsnitt 3,6 kg och flickor 3,4 kg. Flickor är i genomsnitt ca 50 cm långa och pojkar ca 51 cm. Men återigen, alla är olika och det är inte på något sätt onormalt att ligga såväl under som över dessa mått!

Anteckningar.

- Det har börjat kännas konstigt att kalla bebisen för knyttet, undrar vad hon ska heta?

- Mår sådär just nu, känner mig trött + omotiverad.

- Egentid medan Kim var i Vetlanda, såå skönt.

- Besök hos barnmorskan, bebis är fixerad!

- Drömde att vi hade fått tvillingar, en kille och en tjej. Jag blandade ihop dem hela tiden?

Nästan varje dag går jag in till byrån i barnrummet, öppnar kuvertet och tittar på lappen. "Grattis! Det är en flicka!" Jag ryser när jag skriver det och tårarna är inte långt borta. Jag vet inte varför det känns så otroligt himla stort och overkligt, men jag har fortfarande inte kunnat ta in det fullt ut.

Funderar mycket på vem du är, som ligger där inne. Vem du är lik, vad du kommer ha för intressen, hur vår relation kommer se ut genom livet. Det känns fantastiskt, men också läskigt ibland. Kommer jag kunna stötta och vägleda dig på bästa sätt, ge dig allt du behöver? Det är mitt mål! Jag gör mitt bästa för att inse in att jag inte kommer vara den perfekta mamman, men jag lovar dig att försöka mitt allra bästa. Jag lovar också att vara nöjd med min insats. Att vara en glad och harmonisk mamma är bland det viktigaste jag kan göra för dig.

Förutom att jag svävat på moln över ultraljudet har jag mått sådär den här veckan. Har haft dåligt med energi och inte orkat göra saker som jag egentligen "borde" för att ta hand om mig själv och må bra. Aja, det är bara att ta nya tag och tuffa på.

Försöker hålla mig aktiv men får ofta onda sammandragningar av promenad. Ibland måste jag stanna till och ta några djupa andetag innan jag kan fortsätta. När jag kommer hem och sätter mig ner blir det ännu värre. Har testat att klocka dem, eftersom det kan vara ett tecken på att förlossningen håller på att starta när de blir mer regelbundna, men de har avtar alltid efter en stund. Försöker stretcha och träna avslappning så ofta som möjligt. Blir inte riktigt varje dag, men nästan. Gäller att kunna slappna av i största möjliga mån under själva förlossningen.

Har fått några bristningar på magen nu, inte överdrivet många, men ändå. Stundvis stör det mig lite, jag gillar inte att få ärr och liknande. Vet inte varför, men det har varit så sedan jag var liten. Kim säger att de är små kärleksmärken som i framtiden kommer påminna mig om graviditeten och visst har han rätt. Fick för mig att de började dyka upp efter att min multivitamin tog slut härom veckan, beställde därför snabbt en ny burk. Kan ju hoppas att de har någon positiv inverkan, haha. Om inte annat är det ju bra för oss ändå med en extra boost. Tycker dock jag vänjer mig vid bristningarna mer och mer för varje dag. Det värsta just nu är att de kliar något infernaliskt. Vid ett tillfälle sved det till över ett litet hudparti, det kändes som om huden faktiskt slets sönder där och då. Riktigt sjuk känsla! Jag smörjer med mandelolja för att lindra klådan. Ingen mirakelkur, men rätt skönt.

Börjar bli riktigt tråkigt det här med att isolera sig. Visst, jag träffar folk ute och har varit och handlat mat någon gång, men saknar verkligen lite miljöombyte. Var hos barnmorskan nu i veckan och det kändes jätteskönt att komma hemifrån. Åh, hoppas hon kommer snart! Fast antar att vi kommer ha begränsad kontakt med andra även efter förlossningen, suck.

Här om dagen bad jag Kim hjälpa mig kolla på bilbarnstol. Varje gång jag själv har kikat runt bland de olika alternativen har jag blivit överväldigad och det har slutat med att jag skjutit upp det. Har känts sådär att inte ha en sådan stor sak redo, men nu tog vi tag i det tillslut. Vi har varit lite inne på att hyra babyskydd. Det är en smidig och relativt billig lösning, men i slutänden kändes det bäst för oss att köpa vårt eget. Han letade fram axkid modukid infant, ett lätt och smidigt babyskydd med i-size. I-size är någon sorts eu-märkning med högre säkerhetskrav än vad som fanns tidigare, vilket är bra såklart. Just en sån sak som handlar om babyns säkerhet känns ju så himla viktig! Vi velade mellan en röd (Kims favorit) och en grå (min favorit), men tog den gråa tillslut. När det är dags att uppgradera till en större bilbarnstol blir det en röd, eftersom vi båda tyckte att det var den snyggaste färgen på den modellen!

Bestämde också i veckan att jag ville införskaffa en åkpåse till vagnen. Hade egentligen tänkt att jag ville ha en fårfäll och en filt från klippan som jag har ögat länge, men det blir himla dyrt. Visst, det går att få tag på billiga fårskinn, men undrar då hur bra fåren har haft det? Känns inte okej att köpa från utlandet och det är inte riktigt i min budget just nu att köpa svenskt. Filten skaffar jag nog ändå tillslut, hur fin är den inte?

Hur som helst sökte jag runt på nätet efter den perfekta åkpåsen. Hade väldigt svårt att hitta något som jag gillade och när jag väl visade Kim mina favoriter rynkade han på näsan. Haha, har jag nämnt att vi är väldigt olika vad gäller smak? Hittade till slut ett par på tradera som jag gillade. Tyckte speciellt om en blommig från Newbie med prislappen kvar. Ingen hade budat än och auktionen skulle sluta dagen efter, så jag väntade med att lägga ett bud. Som vanligt liite tveksam, jag är ju en velpotta utan dess like. Till min stora besvikelse var annonsen borta dagen efter. Åhh, känner ni igen känslan? När den inte var tillgänglig längre blev den plötsligt helt glasklart att det var just den åkpåsen jag ville ha. För detta är banne mig den vackraste åkpåsen i världshistorien! Den är helt otroligt fin! Sökte runt på nätet, såklart såldes den inte i butik längre, tusan..! Testade Facebook marketplace och lyckades faktiskt hitta inte en, utan hela två stycken! Den ena blev såld nästan direkt när jag hade skrivit, den andra fick jag till svar "jag ska kolla ifall min sambo har slängt den" Slängt!? Mina drömmars åkpåse!? Haha, det kändes helt surrealistiskt. Väntade med spänning, men hon hörde aldrig av sig igen.

Fick idén att gå med i loppisgrupp för Newbie. Hittade flera stycken och skickade iväg en inläggsförfrågan, var det någon som hade min åkpåse? Föreställ er hur glad jag blev när en tjej skrev att hon hade en oanvänd som hon kunde tänka sig att sälja! Hurraaaa!

Visst är den härlig?

Läs fler inlägg om graviditeten:

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer

Nyponsoppan
Nyponsoppan,

Grattis till bebisen som snart kommer!!!:) Lycka till!!

nouw.com/nyponsoppan
bergstrandanna
bergstrandanna,

Tack! Jag ligger lite efter med vecka för vecka inläggen, så hon har faktiskt hunnit titta ut redan haha! Finns ett inlägg från 29e januari om du vill se godingen ♥ kram

nouw.com/bergstrandanna