Graviditeten: Vecka 39.

13/1 - 19/1

Nu kan jag göra rytmiska rörelser med mina lungor, ca 35-45 andningsrörelser per minut. Hjärtat och levern laddar upp med näring som jag kan använda under förlossningen, framförallt vid eventuell syrebrist. Den är uppladdningen ska också fungera som en reservdepå de första dygnen, innan produktionen av bröstmjölk kommit igång på riktigt. Det brukar ske omkring tredje dagen efter förlossningen. Vissa bebisar börjar äta direkt nör de föds, men var inte orolig om jag inte är så hungrig det första dygnet och äter ganska sällan - jag har ju min reservdepå!

Min hjärna fortsätter sin utveckling men kommer inte aatt bli helt färdigutvecklad inne i magen. Visste du att den fortsätter sin utveckling ända fram tills jag är två år gammal.

Anteckningar.

- Fick jättehögt blodsocker av att äta pommes. Är så trött på denna dumma diabetes.

- Vi har isolerat oss hela månaden och jag börjar tröttna på att vara i samma miljö.

- Det är så mysigt att vara gravid, men längtar efter vår lilla tjej såklart ♥

- Hoppas innerligt att förlossningen går bra.

Det är så speciellt när man ser att det dyker upp en liten knöl på magen och man vet att det är en gosig liten bebisfot som trycker där inifrån. Blir helt varm inombords! Älskar att lägga min hand emot, som för att säga "jag är här lilla vän".

Aurorabarnmorskan ringde här om dagen och vi pratade lite om mina obehagskänslor kring sjukhus och rädsla för att inte bli stöttad av personalen. Tyvärr kändes det inte som att hon kunde göra så mycket för att det ska kännas bättre. Jag får komma dit och prata om jag vill, men har inte bestämt mig hur jag ska göra än. Har även möjlighet att besöka förlossningen, men det kanske är dumt i och med att vi isolerar oss. Anledningen till ett eventuellt besök på förlossningen är att det brukar hjälpa att bekanta sig med lokalerna om man tycker det är jobbigt med sjukhus. Jag har fått se en liten video från förlossningen i Jönköping och barnmorskorna säger att det ser likadant ut i Eksjö. Tycker inte det känns som riktigt samma sak att göra ett besök på förlossningen där jag ska föda och titta på en video från en annan förlossningsenhet i länet, tänker jag fel?

Har äntligen lyckats få bort det värsta av sköljmedelsdoften från bebiskläderna! (Pratade om det i inlägget vecka 37..) Lät dem hänga i en vecka, sedan vädrades de en gång till och efter det var doften borta från de flesta plaggen. Ett par behöver ännu ett ättiksbad, men nu har jag i alla fall kunnat lägga ner större delen av garderoben i byrån. Jätteliten grej egentligen, men det är otroligt mysigt att se de små kläderna ligga där. Precis som med lappen från ultraljudet går jag dit någon gång om dagen bara för att titta.

Har varit lite oroligt att den lilla där inne rör sig mindre, men det har alltid kommit igång igen innan jag ringt in. Hoppas så innerligt att allting är bra med dig, fina lilla du. ♥

Fysiskt känner jag mig som en gamling, som om jag vore 80 år ungefär. Har ont överallt och är trött hela tiden. Måste ta hand om kroppen och skjuta upp åldrandet för det här känns inte bra :) Sover sämre gör jag också, svårt att somna och vaknar när jag behöver vrida på mig. Inte konstigt att jag är trött.

Ibland får damen till en riktig spark på blåsan. Det känns helt sjukt, som att bli blixtakut kissnödig.

Frågade Kim om han har något att säga om graviditeten just nu. "Tycker det går ganska smärtfritt" Hahaha, skönt att han känner så? Nej men jag förstår vad han menar. "Man trodde att det skulle vara mycket värre" lägger han till och det stämmer nog.

En sak som jag inte vet om jag har nämnt förut är att jag fått som åldersnoja under graviditeten, speciellt nu mot slutet. Tänker mycket på mina föräldrar och ännu äldre generationer. Jag är yngst i syskonskaran och har alltid varit "lilla Anna", men nu är jag faktiskt den vuxna personen som ska få ett litet barn. Det känns märkligt och det blir så verkligt att en dag, längre fram kommer jag vara i pappas sits och vara den som väntar sitt första barnbarn. Det känns svindlande, tanken på att jag kommer bli gammal en dag, men jag får försöka ha roligt på vägen så blir det nog bra. Min farmor sa alltid att barnbarn är livets efterrätt. Fint, eller hur? Jag har ju alltid älskat efterrätt :)

Har haft flera cravings nu det senaste. Först var det fil, sedan hallonsmoothie, dagen efter det var det kanelbulle som gällde. Stillade det suget med pannkakor med kanel på, jättegott! Samma dag kollade jag på en youtube-video där en tjej visade upp allt hon åt på en dag och jag blev jättesugen på allt. I vanliga fall när jag tittar på något sådan kan jag tänka det såg gott ut, kanske något att prova men nu satt jag och önskade av hela mitt hjärta att jag hade alla hennes måltider framför mig. Blev verkligen dödssugen, haha. Jag har varit lite småledsen över att alla gravidcravings lyst med sin frånvaro, så det var lite roligt.

Någon annan som varit med om att det hörts ett knäppande ljud i från magen? Av vad jag läst är det tydligen bebisens leder som knäcker. Lite skumt.

Det hickas också en himla massa där nere. Det kan kännas mysigt, men också lite, lite störigt när det håller på hela tiden. (Det känns nämligen som en nervryckning.) Har hört att det hjälper lungorna utvecklas och att det tyder på mycket fostervatten, så får bita ihop och vara glad för detta eviga hickande!

Läs fler inlägg om graviditeten:

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer