Ikoniska ögonblick

Jag vet inte om jag någonsin gått upp så tidigt, men jag är otroligt glad att jag gjorde det!

Dagen var midsommarafton. Vid fyra på morgonen ringde väckarklockan. Haha fyra!? Många gånger har jag varit vaken tills dess, men att vakna då? Sjukt! Vi fixade oss lite snabbt och gick ner för att möta Teavy. Innan vi gick stannade vi till vid kylskåpet i receptionen där vår förbeställda frukost väntade, grymt smidigt!

När vi kom ut var porten stängd och låst med ett stort hänglås. Vi blev lite småstressade eftersom vi ville vara där så tidigt som möjligt och det var tomt i receptionen. Kim testade att rycka lite i låset. Jag hörde någon säga "hello" och försökte signalera till Kim att en dörrvakt kommit dit för att släppa ut oss. Kim märkte inte att det stod någon bakom honom utan fortsatte rycka i låset. Alltså jag blir full i skratt när jag tänker på det för det såg dumt ut. Lite som den där apan som blir skitsur när hon får en gurkbit istället för en vindruva. (Video här , hahahh älskar det här klippet)

Efter en halvtimmes resa var vi ännu en gång framme vid Angkor Wat. Den här gången var det dock mörkt och folktomt. Vi skyndade bort mot den lilla sjön som ligger framför templet och fick plats allra längst fram, hurra! När vi vände oss bak några minuter senare var den lilla strandkanten fylld med människor. Vi kom verkligen i precis rätt tid!

Himlen var molnig men det gjorde inget, vyn var ändå helt fantastisk. Det gick inte annat än att njuta av de vackra färgerna som långsamt spred sig bakom detta storslagna mästerverk. Att allt speglade sig i det blanka vattnet gjorde det hela ännu mer makalöst. Samtidigt var hela tempelområdet inkapslat i ett vördnadsfullt lugn. Det var en kraftfull upplevelse.

När solen väl kommit upp gick vi bort och satte oss med vår frukost, som bestod av stekta nudlar. Sedan gick vi runt och tittade på templet ett par timmar. Vi hade ingen guide vilket jag kan ångra lite, men vi hade en del kunskap om templets historia då vi både läst guideböcker och tittat på en dokumentär.

Angkor Wat har restaurerats sedan det "upptäcktes" av fransmannen Henri Mouhot för ungefär 160 år sedan. Många delar av templet, som då endast var stora stenhögar, har byggts upp igen. På flera ställen hade man behövt använda nya stenar för att fylla i luckor och återskapa skulpturer. Jag är lite kluven över restaureringarna, på ett sätt uppskattar jag att vi får chans att uppleva Angkor som det var under dess glansdagar. Å andra sidan känns det lite trist att se de nya stenarna. Missförstå mig inte, de hade gjort ett jättebra jobb med att bygga upp allt igen, men att vi tydligt kunde urskilja original-stenarna från de nya tog bort lite av känslan för mig.

Överallt fanns statyer som föreställde buddha, men många av dem saknade huvud. De stals av Khmer Rouge efter att de förlorat makten. Delvis för att de var emot all form av religion men till största del för att kunna sälja dem vidare och köpa vapen för pengarna. Riktigt fult att skända religiösa symboler och ett uråldrigt kulturarv för det syftet.

Även om det är lågsäsong var korridorerna fyllda med människor. På vissa ställen satt munkar i orange klädnad och välsignade besökare. hit för att be och tända rökelser. Det är faktiskt gratis för Kambodjaner att besöka Angkor, vilket jag tycker är jättebra!

I förra inlägget nämnde jag att Angkor Wat är världens största religiösa monument.. En rolig fakta är att det just nu byggs en kopia av Angkor Wat i Indien som ska bli ännu större och därför ta över titeln från Angkor Wat. Det har varit en del kontrovers kring det hela och den Kambodjanska regeringen har kallat projektet för "skamligt". Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Jag har svårt att tro att det kommer påverka hur många som besöker Angkor Wat, men det känns ändå märkligt att de bygger en kopia!? Jag förstår helt enkelt inte varför man inte bara designar något nytt och på så vis berikat världen med ännu ett storslaget tempel.

Det blev otroligt många bilder den här dagen, nästan tusen stycken (!!!) faktiskt. Därför kommer jag göra ett inlägg för varje tempel. Eventuellt kommer jag varva dem med att fortsätta berätta om dagarna efteråt, så att ni inte blir templed-out som det så fint heter när det blir för mycket tempelbesök på för kort tid. Just soluppgången vid Angkor Wat tog vi allra flest bilder, men det var så vackert att det var svårt att hejda sig. Just därför blir det här inlägget en massiv bildbomb. Ändå är det knappt 10% av bilderna vi tog den där morgonen som jag visar er nu. Vilken bild tycker ni bäst om? Berätta gärna i kommentarerna!

Bilden t.h. är en av mina favoriter, paret i vitt ser så fridfullt ut!

Även här är bilden t.h. en favorit, hur solen lyser upp Kims hår är helt magiskt!

Det blev många trappor under dagen, men den här var nästan den värsta att ta sig ner för enligt mig. Den var grymt brant!

Vi stötte på många apor omkring templet, visst är de söta? På parkeringen såg vi ett par riktiga busfrön som klättrade på bilarna!

Ser ni luftballongen på bilden t.v.? Drömmer om att komma tillbaka och åka det. Wow, vilken upplevelse!

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer

Inger gunninge
,
hej alla bilderna är fantastiska men. där du ovh kim är med på gillar jag. sedan 5,6,7. Hoppa på att höra av er. Kram mormor o morfar