Kambodjas huvudstad - Väskryckningar och andra föreställningar

För drygt en vecka sedan kom vi då till Phnom Penh. Innan vi åkte från Khmer Hands blev det strul med betalningen av vårt rum eftersom åskan gjorde att boendets kortmaskin inte fungerade. När vi försökt en stund började det bli dags för oss att åka, så ägaren Kris skjutsade ner Kim till närmaste bankomat. Bussen fick vänta på oss i några minuter, men blev inte speciellt försenad ändå som tur var. Resan gick bra, vi åkte till Kampot i en näst intill tom buss. Där fick vi istället byta till en buss som var fullpackad. Resan tog ungefär 5 timmar med ett litet stopp halvvägs. Vi hade till och med wifi! (som åtminstone funkade vissa delar av resan, hehe)

När vi rullade in i Phnom Penh pirrade det i magen. Jag har nämligen läst att det sker en del stölder här. Det vanligaste är att en motorcykel åker förbi och rycker väskan, så det är viktigt att hålla hårt i sina grejer!! Blev flera gånger varnad av personalen på boendet och tuktuk-förare som bekymrat tittade på min stora kamera. Vi var besparade från sådana tråkigheter, men hörde att det hände någon annan som bodde på vårt hostel. Usch, hade blivit grymt nedslagen om det hänt mig.

Hur som helst kan jag med glädje säga att Kambodjas huvudstad har överraskat med ett gott första intryck! Det bor cirka 1,5 miljoner människor här (ungefär lika många som i Stockholm), ändå känns det väldigt avslappnat och lugnt. Avsaknaden av höghus gör att staden inte känns överväldigande gigantisk och till skillnad från Vietnam tutar inte alla motorcyklar på varann hela tiden. Samtidigt finns det bra utbud av saker att göra, vilket alltid är trevligt.

På busstationen blev det lite rörigt när en massa killar stormade in i bussen och började plocka av våra väskor. Ingen av oss visste riktigt vad som hände och det kändes sådär efter allt man hört om stölder, men det var lugnt. När vi kom ur bussen möttes vi av en trevlig tuk-tuk förare som visste var vårt hostel låg. Vi bestämde även att han skulle köra oss till olika sevärdheter dagen efter.

När vi kom till boendet blev vi uppgraderade, så vi fick ett bättre rum än det vi bokat utan att behövs betala något extra, hur gött? Vi fick ett mysigt rum som kändes fräscht och bra. Det saknade fönster vilket var lite skumt, men vi stannade ju bara i Phnom Penh i några dagar ändå. En glad överraskning var att det fanns tv-kanaler på engelska på rummet. Vi är inte mycket för att titta på tv egentligen, men det är ändå tråkigt när man slår på tv:n och precis allt är dubbat!? En kväll gick The Hobbit på en av filmkanalerna, så mysigt hihi. En grej som kändes lite olustig var att det fanns en prislista över alla saker i rummet, ifall man tog sönder eller fläckade ner något för mycket. Det fanns säkert en bra anledning till att de gjorde så, men det kändes en aning ovälkomnande.. Annars var allt med boendet top!

Feliz Hostel Cafe & Bar ligger inklämt på en smal tvärgata bland flera andra restauranger, barer och affärer. På kvällarna tänder alla sina ljusslingor och musik hörs lite varstans ifrån. På vår våning fanns det en balkong som vätte ut mot gatan och det var supermysigt att sitta där och titta på vimlet av människor som var ute för att umgås och roa sig. Riktigt härlig stämning!

I området ligger en del snabbmatskedjor så vi testade Domino's Pizza den första kvällen. Pizzorna var goda men ganska små för vad de kostade. En sak vi (speciellt Kim) saknar är kebabsås. Det verkar inte finnas någonstans och stackaren älskar kebabsås. Därför testade han att istället hälla ketchup på sin pizza, men det var tydligen ingen höjdare. Efter maten gick vi in och köpte doughnuts till efterrätt. Pizza och doughnuts - vår första kväll i Phnom Penh blev riktigt USA-inspirerad!

Det kanske inte är så konstigt i och för sig, får känslan av att många här gillar amerikansk kultur. Utöver alla snabbmatskedjor såg vi även klädaffärer som bara sålde amerikanska märken. Samt en sådan sak som att man kan betala med amerikanska dollar i princip överallt. Det känns lite märkligt eftersom Kambodja länge var kommunistiskt, men antar att det är naturligt att det går åt andra hållet till slut, pendeln svingar.

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer

Emma Engström,
men guu så gott!! 😍
nouw.com/emmaengstroms