Månadslista - Juni

Haha, jag skäms över att det här inlägget blivit så försenat.. Juni var otroligt händelserik och det har funnits mycket att berätta om! Jag kan knappt förstå att vi i början av juni var i sydöstra Kambodja, i lilla Kep. Efter att ha bussat 50 mil genom Kambodja och tagit flyget över Thailandviken är vi nu i Phuket. Tiden har gått så fort, det känns helt knäppt! Här kommer i alla fall en summering av juni 2018!

Månadens bästa: Av alla saker vi gjort under den här resan lämnar Angkor det största intrycket. Vårt besök i ruinstaden är något jag alltid kommer minnas!

Månadens skratt: Haha det måste vara cirkelsågarna som förföljt oss. Fyra av de fem senaste boendena har någon sågat med cirkelsåg typ varje dag. Skitirriterande, men till slut kan man bara skratta åt det!

Månadens projekt: Juni har som sagt varit vår mest händelserika månad i Asien. Det har blivit mycket jobb med att hålla bloggen uppdaterad för att bevara alla minnen!

Månadens godaste: Jag har skrivit förut om min nyfunna kärlek till matcha - det gröna teet från japan. så gott! Kim hittade en chipssort med barbecue-smak som smakade exakt som kyckling. Han älskade dem. Jag kunde inte bestämma mig om de var goda eller inte. För mig som vegetarian kändes det läskigt likt kött, men innehållet vad helt vegetariskt vad jag kunde se. Alla matställen jag besökte i Kampot var väldigt bra också! Åh en sista, på Khmer Hands hade de French toast - uppskuren baguette som stektes i smör och kanel och serverades med sirap. Det smakade precis som kanelbullar!! Även om det inte är något jag saknat fick jag en härlig hemma-känsla. Det var kul för när vi berättade det för ägaren Kris fick vi veta att han är halvsvensk!

Månadens plats: Svårt val, därför blir det tre favoriter! Berget Bokor speciellt Black Palace och vattenfallet Popokvil, Kep Natioanl Park och templet Bayon (som jag inte hunnit skriva om än, här får ni en tjuvtitt!)

Månadens oväntade: Phnom Penh! Den enda platsen jag var nervös inför att besöka. Kambodjas huvudstad lyckades krossa mina förutfattade meningar och stjäla mitt hjärta, ser tillbaka på våra dagar där med mycket värme.

Månadens läsning: Big Sur av Jack Kerouac. Jag plockade upp boken utan att ha någon aning om namnet Kerouac. Tydligen är han en väldigt erkänd författare och en av pionjärerna för The Beat Generation (som föregick hippierörelsen). Hans verk har influerat många rockmusiker som The Beatles, Bob Dylan och The Doors.

Big Sur är en intressant och annorlunda bok som tog tid för mig att komma in i. Den är nämligen skriven i något som kallas spontan prosa. Det är som att läsa direkt ur Kerouacs tankeström, ingen redigering, inget fix. Boken skildrar en vilsen man som delar med sig av sitt råa innersta, tiden innan ett nervöst sammanbrott. I början upplevde jag hans sätt att skriva väldigt frustrerande, det var svårt att hänga med och förstå alla hoppande tankegångar och associationer.

Allt som tiden gick blev det en fascinerande upplevelse. Jack levde ett intressant liv och det rörde sig många spännande karaktärer i hans kretsar, som filosofer, poeter och spiritualister. På ett pricksäkert sätt lyckas han analysera och sätta ord på dessa färgstarka karaktärer. Jag kände många gånger igen mig i de frågor som ställdes och förvirringen som kan uppstå kring en människas existens. Vad är meningen med mitt liv? Varför är jag här? Är jag på rätt väg? Varför finns det så mycket lidande? Hela boken blir en skildring av något vi alla mer eller mindre går igenom vid något tillfälle; vilsenhet och skörhet.

“On soft Spring nights I'll stand in the yard under the stars - Something good will come out of all things yet - And it will be golden and eternal just like that - There's no need to say another word.”

Boken får 5/5 och jag ser fram emot att läsa mer av Kerouac!

När vi kom till Thailand laddade jag ner en ljudboks-app. Det känns det sådär somrigt och härligt att lyssna på en bok i solen, eller hur? Har dock inte läst ut någon än.

Månadens serie: Vi har tittat klart på Weeds, som jag pratade om i förra månadens inlägg . Tyckte den tappade lite under några säsonger men blev bättre igen mot slutet. Rekommenderas!

Månadens film: I juni blev det ett maraton med The Hobbit och Sagan om ringen-filmerna. Svårt att säga vilken film som är allra, allra bäst. Om jag måste välja tror jag det blir The Fellowship of the Ring eller An Unexpected Journey! Alltså man kan ju inte bli annat än glad av dessa filmer, det är en sak som är säker!

Månadens bild: Har så många favoriter att det blir ett kollage den här månaden. Klicka på dem för att komma till respektive inlägg!

Angkor Wat, Siem Reap, Cambodia
Angkor Wat, Siem Reap, Cambodi

Månadens beslut: Eftersom vi rest mycket har vi behövt ta många beslut om vad vi vill uppleva och vad vi fått skippa. Visst, det finns några saker jag känner att vi "missade", men på det stora hela har vi tagit bra beslut! En sak jag velade om som jag är riktigt glad att jag gick på är kroki-kvällen i Phnom Penh. Även en dansföreställning vi såg i Siem Reap som jag inte hunnit berätta om än!

Månadens längtan: Vi har haft mycket roligt att se fram emot den här månaden men det största har nog ändå varit att komma till Thailand och påbörja vårt jobb som hundvakter!

Månadens inspiration: Kambodja, vilket häftigt land det är! Historian, kulturen, människorna. Jag älskar Kambodja!

Månadens stolt över mig själv: Att jag tog mig ur den där förbannade grottan utan att få panik.

Månadens kunde varit utan: Att ens klättra ner i grottan till att börja med..

Månadens lärdom: Folkmordet i Kambodja.

Månadens mående: Riktigt bra!! Är så jäkla tacksam över hur mitt liv ser ut just nu!

Tre saker jag är tacksam för.

Alla fina minnen vi fått! Under resans gång har vi stundvis saknat stabiliteten och rutinen vi har hemma, men nu när vi fått det i och med hundpassningen ser jag tillbaka på allt vi varit med om och blir helt pirrig. Åh vilken KÄRLEK den här resan är! Älskar livet!

Att vi åkte tillbaka till Kambodja. Nu i efterhand kan jag inte förstå att vi ens funderade på att skippa Angkor!?

Bra boenden. Jag vet inte om vi har en fallenhet för att boka boenden eller om vi haft tur, alla ställen vi har bott på har varit jättebra! Nu i och med att vi är hundvakter har vi fått det mest perfekta boendet. Utöver de goa hundarna bor vi i ett nyrenoverat hus med privat pool. Så grymt härligt!!

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer