Månadslista: Juli

Hej på er! Här kommer en otroligt sen månadslista som summerar juli månad. Hoppas ni tycker det är kul att läsa ändå!

Månadens bästa: Att komma till huset i Kamala och få ta hand om Frasse och Chille!! Bästa!!

Månadens skratt: Måste säga hundarna här också. Frasse den lilla stollen har varit upphov till många skratt.

Till exempel alla gånger han trodde Kims dreads var till för dragkamp. (Helst mitt i natten, förstås!)

Eller när han var dålig i magen och drog rumpan i gräset med sån otrolig intensitet. Alltså det gick brutalt snabbt!

Eller när han på något vänster lyckades få upp ett grässtrå i nosen - Han hostade och frustade i flera dagar innan han tillslut nös ut det. Har aldrig sett någon nysa med sådan kraft!?

Eller en gång när hundarna skulle ut och kissa på kvällen. Kim vände sig om och hämtade något precis innan han skulle öppna dörren. Då ställde sig Frasse helt oförskämt och bajsade framför honom.

Eller hur han istället för att skälla liksom ylade. Tänk er hur den där fluffiga plutten tror han är störst och starkast i världen, men så låter han som en liten bebis. HAHA SÅÅ GULLIGT!

Chille hade också lustigheter för sig.. Som ni hör på namnet var han den lugnare av dem. Förutom när sopkvasten kom fram.. Då blev han helt rabiat, jagade den och skällde som en tok. Så otippat!?

Ja ni hör, vi har haft otroligt roligt ♥

Månadens projekt: Mig själv! Haha, låter det för ego? Juli blev en månad av mycket reflektion och arbete kring mig själv.

Månadens godaste: En rätt vi lagade ett antal gånger denna månad är ugnsbakade grönsaker med brunsås. WOW, så enkelt att göra men det är nog nästan världens godaste mat! Hacka potatis, lök, vitlök, morot, tomat, paprika och rödbeta (ja ni hör, man kan ha i vad som helst). Krydda efter smak och häll över en skvätt olja. In i ugnen. Sväng ihop en kastrull med brunsås. KLART! Kim hade en köttbit till ibland men tycker verkligen inte det behövs. Ohh, även allt gott vi åt från den indiska restaurangen Highway Curry i Karon. REKOMMENDERAR!

Månadens plats: Stranden i Karon

Månadens oväntade: Att vi kom så nära hundarna på så kort tid ♥

Månadens läsning: Har tyvärr halkat efter med läsningen. Mitt mål är att läsa tjugo böcker det här året. Har i skrivande stund läst klart nio. Hur som helst fick jag en månad gratis på en ljudboks-app och tyckte det var perfekt för lata dagar i Thailand. Valde en ganska lättsam bok - Se upp med vad du önskar av Eva Swedenmark. Det är andra delen i en serie. Den handlar om fyra kvinnor i sextioårsåldern som utmanar varann att nå ouppfyllda drömmar och börja leva igen. Det leder till många äventyr och intriger för de fyra vännerna. Boken är rolig och lättläst, karaktärerna är välskrivna om än lite väl stereotypiska. Jag tror jag gillade den första boken bäst, men det är inte omöjligt att jag plockar upp den tredje delen när det kommer. 3,5 av 5.

Månadens serie: Den här månaden tittade vi på två väldigt olika serier. Dels den svenska 90-tals humorserien Heja Björn. Jag minns inte hur vi kom in på den, men jag hade aldrig hört talas om den tidigare. Kim visade ett avsnitt och det slutade med att vi såg båda säsongerna. Jag får sån go nostalgikänsla när jag tänker svensk komediserie från 90-talet, man liksom vet att det är bra grejer! Om än rätt muppigt, haha! Det var precis vad Heja Björn var. Lättsam och dum, men samtidigt smart. Sevärd!

Vi tittade även på andra säsongen av Westworld. (OBS! SPOILERS! Nämner inga stora spoilers men pratar lite om handlingen) Vi såg första säsongen precis innan vi åkte ASSÅ VA SJUK DEN SERIEN ÄR. Westworld handlar då om människoliknande robotar som mänskligheten i princip använder som slavar. I en nöjespark i vilda västern-stil kan besökarna leva ut sina vildaste fantasier. Väljer de att vara onda eller goda? Varje dag är en ny upplevelse och det är fritt fram att göra precis vad man vill mot robotarna. Tills den dagen robotarna, som varje kväll får sina minnen raderade, börjar minnas alla hemskheter de utsatts för.

Jag tycker det är ett jätteintressant och ganska läskigt ämne. Serien känns grymt relevant eftersom vi idag forskar jättemycket kring artificiell intelligens. Det är ett område jag tror vi kommer göra stora genombrott i inom en snar framtid, eventuellt redan under min livstid.

Varför är det då läskigt?

Det är ju så otroligt svåra frågor. Om människoliknande intelligens är målet blir frågan: hur bygger man en människa? Har vi människor tillräckligt med kunskap om oss själva för att kunna bygga en kopia av oss? Inte en chans! Vi är snarare närmre att utveckla medvetna datorer än att förstå hur vi själva fungerar. Här blir det läskigt. Om vi inte förstår vad det är vi skapar, hur kan vi då förutse konsekvenserna av vår skapelse?

"The development of full artificial intelligence could spell the end of the human race….It would take off on its own, and re-design itself at an ever-increasing rate. Humans, who are limited by slow biological evolution, couldn’t compete and would be superseded."

"The genie is out of the bottle. We need to move forward on artificial intelligence development but we also need to be mindful of its very real dangers. I fear that AI may replace humans altogether. If people design computer viruses, someone will design AI that replicates itself. This will be a new form of life that will outperform humans."

Två citat av Stephen Hawking.

Jag ryser, det är otäckt och fascinerande på samma gång. Framtiden är häftig, men oviss. Även om jag har tvivel och farhågor kring denna utveckling tror jag inte att vi som människor skulle kunna stanna upp och ignorera den väg vi vandrat in på. Vi drivs för starkt av längtan efter att utforska och förstå. Vi måste helt enkelt fortsätta vidare fast än det kanske leder till vårt fall. Hur som helst tror jag att utvecklingen av artificiell intelligens, precis som i serien, kommer tvinga oss människor att rannsaka hur vi fungerar. Även det på gott och ont.

Som ni hör börjar min hjärna snurra iväg otroligt mycket på det här ämnet. Jag hade på riktigt en personlig kris när vi kollade på första säsongen. Så mycket tankar och känslor snurrade att det blev föör intensivt. Kunde inte sitta still, haha. Till exempel vet robotarna inte om att de är robotar. Och det väcker ju tanken - Tänk om jag är en robot? Tänk om livet är en simulator? Går det i så fall att vakna? Finns det människor som har gjort det?

Jag kände också så starkt med robotarna och mådde otroligt dåligt över att se dem leva som mindervärdiga slavar till människor. Jag upplevde deras smärta lika riktig som en människas. Jag önskade inget mer än att de skulle få frihet. Samtidigt är jag en människa och skulle därför vara en fiende för dessa robotars frihet. Och skulle robotarna ens kunna känna samma empati för mig?

Ja ni hör, sånt där kan jag sitta och tänka på i evigheter. Till slut vet man ingenting, typ.

Månadens film: Tror inte jag kollade på en enda film den här månaden? Jo förresten! Ferdinand! Åh vilken söt film! Gillade verkligen den!!

Månadens bild:

Tycker dessa två från en middag i Karon är så härliga! ♥

Månadens beslut: Tror inte det blev några stora beslut den här månaden? Det kanske var det största beslutet - att vi inte skulle ta en massa beslut, haha.

Månadens längtan: Har berättat att havet kring Phuket är rätt vilt den här tiden på året. Stora vågor som gör det mindre mysigt att bada. Har längtat efter en vacker strand med luugnt vatten att simma i.

Månadens inspiration: Även om jag saknade motivation under stora delar av månaden blev jag väldigt inspirerad av alla häftiga minnen från Angkor .

Månadens stolt över mig själv: Att jag kämpat på med bloggen fast än jag stundvis saknat inspiration och självförtroende. I början av Augusti gav jag till slut mig själv en paus. Det kändes lite jobbigt eftersom jag så gärna vill dokumentera vår resa. Men ibland måste man tillåta sig själv att ta ett steg tillbaka, helt enkelt.

Månadens kunde varit utan: När jag ramlade och spräckte mobilens baksida :(

Månadens lärdom: Lycka ligger bortom vad du har eller var du är.

Mående: Mitt mående i juli har inte varit jättebra. Jag kan inte riktigt förklara varför. Ibland har man allt man kan önska sig men ändå är det något som känns fel. Kanske är det just därför? Hjärnan är så van vid att ha ett problem att fixa att den blir helt ställd när man väl är tillfreds.

Det är ju så med känslor. Du kan vara på den mest fantastiska platsen, ha de bästa förutsättningarna och ändå känna att något inom dig inte stämmer. Känslorna ser inte till dina omständigheter. Helt plötsligt väljer de att komma till ytan och tvingar dig att ta tag i dem. Jag har oerhörd tur som just nu har tillräckligt med tid och pengar för att kunna stanna upp och ta reda på vad jag behöver. Tyvärr blev bloggen lite lidande, men vad gör väl det egentligen?

Tre saker jag är tacksam för.

Att vi fick chansen att prova hur det är att bo i Thailand. Vilken häftig och givande erfarenhet! När vi började prata med familjen trodde vi knappt att det skulle bli verklighet. Sån tur att jag slängde iväg det där inlägget på Facebook!

Dessa goa hundar. Det har varit så roligt att få lära känna Frasse och Chille. Jag som aldrig har haft hund förut har fått upp ögonen för vilka fantastiska djur det är!

Egen pool. Vet inte om jag måste motivera det? Hur skönt som helst ju! Riktigt svårslaget!

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer