Peppar, peppar

En sak man "ska" göra när man är i Kep är att besöka en peppar-farm. Klimatet kombinerat med den mineralrika jorden utgör de perfekta förutsättningarna för att odla världens godaste peppar!

Dagen började med en tuk-tuk-färd genom Kep och vidare ut på landsbygden. Vid ett tillfälle blev vi stannade av en polis som frågade var vi kom ifrån. Sedan tog han upp sin mobil och tog ett kort på oss. Vi vet fortfarande inte riktigt varför? Mycket märkligt, som mycket annat här i Kambodja, haha!

Efter cirka tre kvart kom vi fram till Sothy's pepper farm, en ekogård som ger guidade turer gratis. Det började med att vi satte oss ner och fick information. Bland annat fick vi lära oss att man får grön, svart, röd och vit peppar från samma växt. På själva plantan är kornen gröna och de skördas mellan februari och maj. När de torkar blir de svarta och om man sedan skalar dem får man de vita kornen. De röda får man genom att låta kornen mogna ett par månader till innan man plockar dem.

Vi fick även smaka på de olika pepparsorterna! Den färska gröna pepparn (som såg svart ut) luktade väldigt speciellt och smakade mycket starkt. Den svarta var mildare och därefter den vita som var mildast. Den röda var mild och smakade smått fruktig.

Det här är en solparabol. När solen lyser fångar den upp strålarna och fokuserar värmen så att man till exempel kan koka vatten, hur coolt!?

Efter det fick vi se själva odlingen där plantorna växer upp längs långa trästöd. De flesta plantorna var lika gamla som farmen, ca elva år. Jag tror de hade cirka 150 plantor och det blir inte jättemycket peppar per år. Pepparplantor vill ha mycket regn men gillar inte för mycket sol, därför bygger man tak över odlingarna.

Efter att man har plockat pepparkornen kokas de i två minuter. Där efter får de ligga i torkrummet i en vecka. Här torkas även stammarna och andra saker som odlats på gården. Väldigt varmt där inne!

Sortering. Här sitter de och sorterar bort de pepparkorn som är för små, för ljusa eller på andra sätt "lägre standard". Detta görs (precis som allt annat på gården) för hand!! Man säljer även dessa, men till ett billigare pris. Jag minns inte hur mycket en person hann med att sortera på en dag, men det tar låång tid.

Sedan gick vi runt i trädgården och tittade på andra fruktodlingar. Kim nådde att plocka en mogen röd rambutan som vi smakade på. Rambutan påminner både i smak och utseende om litchi. Smaken är ganska mild och söt, väldigt gott! De odlade även mango och durian. Durian är rätt häftig, det brukar benämnas världens mest illaluktande frukt, men smakar (i alla fall enligt vissa) sött och gott. Tänkte försöka mig på att prova det nu någon dag, om jag vågar.

Omogen rambutan och Kim med en durian.

När rundturen var klar kikade vi runt i affären. De hade också en restaurang men dumt nog åt vi precis innan vi åkte. Jag ville i alla fall testa pepparte som görs av den torkade stammen. Det var oväntat gott! Smakade som vanligt te med en svag smak av peppar. Kan tänka mig att det skulle va gott blandat med chokladte eller chilite.

När vi satt där och drack det varma teet blev det helt plötsligt jättemörkt. Från ingenstans öppnade sig himlen, regnet vräkte ner och det blåste jättemycket. Det har stormat ett par gånger under tiden vi varit här, men knappt aldrig så här mycket. Perfekt när vi åkt så långt, haha! Vi försökte vänta ut det en liten stund men Kim gissade att det skulle hålla på ett bra tag. Därför sprang vi ut till vår tuk-tuk i regnet. Haha, Kim ville inte att håret skulle bli blött (för att det tar så lång tid att torka) därför tog han av sig tröjan och virade runt sina dreads. Chauffören fnissade lite åt honom.

Man kan tänka sig att man blir jätteblöt när man åker tuktuk i en regnstorm men de kan fälla ner skydd runt sätena så det var inte farligt alls. Vi fick sitta åt fel håll men det gjorde oss ingenting, var mest mysigt att se de olika gårdarna försvinna bort i fjärran. Vi trodde att vi skulle mötas av polisen på tillbakavägen och kanske behöva betala någon dollar, men han syntes inte till, hade väl flytt undan regnet. När vi närmade oss Kep avtog regnet drastiskt, skönt det!

Att besöka en pepparfarm är kanske inte livets mest upphetsande upplevelse, men det var intressant att se hela processen från planta till färdig produkt och hur hårt de arbetar för att göra förstklassig peppar. Att smaka de olika pepparsorterna var kul också! Helt klart värt ett besök om man är i området!

Kram

Anna

Gillar

Kommentarer